Karetka "za szybko" wiozła kobietę na operację

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blysk777
    Classic
    • 2009
    • 17

PAOLO ESCO, olejowy guru :diabelski_usmiech
  • ZipY
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 875

Strażnicy miejscy z Karlina (woj. zachodniopomorskie) wręczyli mandat kierowcy karetki, która na sygnale wiozła na operację kobietę z Koszalina do Szczecina.

Kobieta z odciętym palcem jechała do specjalistycznego szpitala w Szczecinie. - Włączyłem sygnały dźwiękowe, światła błyskowe, i jako pojazd uprzywilejowany ruszyłem w drogę - mówi Zenon Krupczyński, kierowca karetki.

Pojazd jechał ponad 130km/h. Na drodze stał fotoradar straży miejskiej w Karlinie. Kierowca dostał mandat - 400 zł. - Na ambulansie nie ma świateł, a dokumentacja ze szpitala budzi wątpliwości – tłumaczy decyzję Andrzej Kościański, komendant Straży Miejskiej. Sprawę wyjaśnia burmistrz Karlina.

źródło (więcej): onet
    http://www.misiak.art.pl http://www.myspace.com/krzysztofmisiak http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof_Misiak

Komentarz

• Evil
      Rider
      • 2009
      • 721

1. Pogotowie powinno wydać oświadczenie, że jechali na bombach i sprawa powinna się wyjaśnić. Sam nie rozumie po co ten rozgłos - dziwne że to trwa 4 m-ce. Jak kierowca jechał bez sygnałów, to mandat się należy. -Takie moje zdanie.

2. Strażnicy Miejscy w Karlinie nie są najgorsi, sam dostałem z tej wsi dwa zdjęcia i dało się negocjować ceny mandatów

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• pawulon1971
        Ambiente
        • 2010
        • 196

wystarczy że miał włączone światła stroboskopowe i sygnały i to wystarczy aby zachował przywileje pojazdu UPRZYWILEJOWANEGO tak bynajmniej uczyli mnie na szkoleniu a dokumentację zawsze można uzupełnić bo niekiedy naprawdę brak na to czasu,i wiem co pisze bo też jeżdżę karetka
        Paweł

Komentarz

• rollcage
          Ambiente
          • 2006
          • 168

Z własnej wiedzy wiem, iż przejazd takiej karetki na sygnale musi być zgłoszony dyspozytorowi (chodzi głównie o użycie sygnagłów itp). Kiedyś rozmawiałem z zaprzyjaźnionym strażnikiem miejskim, co w takich sytuacja sie dzieje jak własnie karetka jadąca z/do poszkodowanego "wpadnie" na fotoradar. Odpowiedział, że fotoradar pstryknie fotke, ale mając potwierdzenie od dyspozytora, że w tamtym czasie pojazd jechał ratować życie, taka fotografia jest anulowana. Co innego jak nie było uzasadnionej większej prędkości, wtedy mandat sie należy.

Komentarz

• pawulon1971
            Ambiente
            • 2010
            • 196

rollcage zgadza się tylko tam jest mowa o niekompletnych papierach dlatego ja powiedziałem że na nie jest czas po powrocie i wtedy można utrzeć nosa strażnikowi . Masz rację że dyspozytor wydaje zgodę na sygnały i koguty i napewno było to odnotowane
            Paweł

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A czy przypadkiem kierowca pojazdu uprzywilejowanego może przekraczać prędkość?
              Nie ma tak , że mimo uprzywilejowania ma stosować się do przepisów ruchu drogowego?
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• tryton
                Elegance
                • 2008
                • 935

Jednego można tylko życzyć strażnikom z Karlina , jak im się będą palić domy albo jak będą mieć wypadek lub się rozchorują ewentualnie jak bandziory napadną im żonki i dzieci to żeby odpowiednie służby jechały do nich zgodnie z przepisami ruchu drogowego i broń boże nie przekraczały prędkości . Po prostu głupota ludzka nie zna granic .

[ Dodano: Sro 02 Lut, 11 15:35 ]
                Zamieszczone przez oolsztyniak
                że mimo uprzywilejowania ma stosować się do przepisów ruchu drogowego?
                Przepisy kodeksu drogowego uprawniają kierującego pojazdem uprzywilejowanym do niestosowania przepisów ruchu drogowego, znaków i sygnalizacji świetlnej gdy:

- uczestniczy w akcji związanej z ratownictwem życia, zdrowia ludzkiego lub mienia, albo koniecznością zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego

- uczestniczy w przejeździe kolumny pojazdów uprzywilejowanych

[ Dodano: Sro 02 Lut, 11 15:44 ]
                Jako że często słyszy się rozmowy na CB czy pojazd uprzywilejowany ma pierwszeństwo to tak w ramach przypomnienia co niektórym naszym kierowcom
                Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się.

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

Nie ma tak , że mimo uprzywilejowania ma stosować się do przepisów ruchu drogowego?
                  Może jechać nawet pod prąd - w końcu ratuje życie wiec ....
                  Co do Straży Miejskiej wkurza mnie ich postępowanie szukają tam gdzie jest tylko duża kasa czyli mandaty za prędkość i karanie kierowców zamiast pilnować porządku w miastach.
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• oolsztyniak
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6647
                    • Superb II combi (3T5)
                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez daneczek76
                    Może jechać nawet pod prąd - w końcu ratuje życie wiec ....
                    tyle wiem , chodziło mi o prędkość.

Za to teraz w tv pokazywali przypadek jak komendant policji skadś tam dostał mandat z fotoradaru.
                    Napisał odwołanie do gminy gdzie stał fotoradar , przedstawił się , napisał kim jest i 400 zł i 10 pkt. karnych poszło "z dymem" , gość dostał tylko pouczenie bo podobno nie bylo zagrożenia , było późno etc. :shock:
                    A że wzięłą się za to telewizja to gość trafi teraz przed sąd :lol:
                    Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                    Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• phoneman
                      RS
                      • 2008
                      • 3374
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

oolsztyniak, Tu masz artykuł:

Oto zawodowa solidarność! Komendant policji w Tomaszowie Mazowieckim Mirosław Domański (46 l.) umorzył mandat za przekroczenie prędkości swojemu koledze po fac...
                      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

Pracuję...